Hoe herkend men een goede kwaliteit krabpaal, die schikt is voor grote en zware katten?

Er zijn momenteel veel bedrijven die krabpalen aanbieden op de Nederlandse en Belgische markt. Allemaal promoten ze hun producten met bijvoorbeeld een lage prijs, interessante patronen en/of veel verschillende lipplaatsen, speeltunnels, ligplaatsen, speelgoed enz. Ook beweren ze vaak dat de krabpalen geschikt zijn voor grote en zware katten, zoals Maine Coon, Noorse- en Siberische boskatten, Brits kort- en langharen, Ragdolls enz. enz.

De vraag is natuurlijk: zijn alle krabpalen van die andere aanbieders echt zo perfect als zij beweren? Zijn de krabpalen echt stevig en duurzaam? En dan ook nog goedkoop? Zal uw kat zich prettig voelen in hun krabpaal of krabmeubel? We zullen proberen deze vragen te beantwoorden door de productie van onze krabpalen te beschrijven. Tegelijkertijd zullen we u laten zien -en uw aandacht vestigen op – een aantal belangrijkste zaken die u dient te weten voordat u een krabpaal of krabmeubel aanschaft voor uw kat(ten). Zeker omdat het een investering is in geld en u en uw katten verwachten er een flink aantal jaren van te mogen genieten.

  

Sisal touw

Het sisal touw wat wij gebruiken in de krabpalen van Rufi is wit van kleur. Het bestaat uit 4 strengen, die tot 1 touw van 12mm wordt gevlochten. De meeste goedkopere aanbieders van krabpalen gebruiken 6-8mm dik sisal touw, wat gevlochten is van 3 strengen. Dit dunne touw is vaak van een lagere kwaliteit, omdat de vezels dunner en korter zijn. Het is aantrekkelijk voor deze bedrijven om deze lagere kwaliteit sisal te gebruiken omdat het per kilo wordt gekocht. Het is goedkoop, waardoor ze meer winst kunnen maken. Daarom gebruik Rufi 12mm dik sisal touw. Dit slijt veel minder snel. Het sisal touw wordt toegepast in de 12cm, 14cm en 18cm (o.a. de Max-serie) dikke sisal palen.

Rufi Drapaki sisal krabpalen 12cm - 14cm - 18cm

Kartonnen koker - huls

De kartonnen kokers waarop het sisal touw wordt gedraaid heeft een uitwendige diameter van 10-12mm. De koker is een belangrijk onderdeel van elke krabpaal/krabmeubel (met name die voor grote en zware katten rassen, zoals Maine Coons, Noorse- en Siberische boskatten, Brits kort- en langharen, Ragdolls enz. enz).

Om veel en snel winst te maken, gebruiken veel fabrikanten dunne kartonnen kokers in hun krabpalen. Deze krabpalen gaan vaak niet lang mee en kunnen snel breken en/of omvallen – met alle gevolgen van dien. 

Kartonnen koker voor 12cm en 14cm dikke sisal palen - Rufi

Verbindingen

Rufi Drapali gebruikt schroeven, bouten en draadeinden van 10mm dik (M-10 genaamd). Het schroefdraad wordt diep in de MDF boven- en onderkant van de sisal palen bevestigd. De meest voorkomende reden dat krabpalen en/of krabmeubels omvallen of afbreken, is dat de verbinding afbreekt. De pluggen/doppen van Rufi krabpalen zijn uniek in Europa, omdat ze van een dubbel-dikke schijf MDF gemaakt zijn. Hierdoor gaan ze 10x langer mee dan de krabpalen met plastic uiteinden. Bekijk de bovenkant van uw sisal krabpaal maar eens goed. Als deze van plastic is, met een 6-8mm dikke kartonnen koker en een 6 of 8mm schroefdraad heeft, dan zal de levensduur niet lang zijn. Rufi Drapaki gebruikt derhalve geen plastic - in geen enkel product!

M10 verbindingen | schroeven | draadeinden | schroefdraad

Bodemplaten – frames – planken

Voor de fabricage van grondplaten en ligplaatsen, gebruiken wij hoofdzakelijk 2,2 cm en 4,5 cm dik multiplex, maar ook MDF en spaanplaat. Van elk onderdeel is berekend of deze het gewicht van grote en zware katten kan dragen tot 12kg.

Het belangrijkste onderdeel van een krabpaal- wat betreft de stevigheid – is de grondplaat. Dit is de fundering van de krabpaal, die net zo belangrijk is als de fundering van een huis. Ze worden daarom altijd van 4,5cm dik materiaal gemaakt, afhankelijk van het model/serie. Samen met het hoge gewicht van de sisal palen en de M10 verbindingen, zorgen we ervoor dat de krabpaal staat als een huis. Zelfs voor de grootse, zwaarste en meest actieve katten.

Plaatmateriaal - Multiplex, MDF of spaanplaat

De bekleding

We gebruiken diverse soorten bekleding, elk met hun specifieke eigenschappen, slijvastheid en dus levensduur

Tapijt

  • Gemaakt in Nederland. Zeer lange levensduur en het langst opgewassen tegen mechanische beschadigingen (lees: het krabben van uw kat(ten). Het is onvergelijkbaar met andere materialen, maar toch zeer zacht. Het is iet nodig om extra kussens aan te schaffen.
  • Hoge weerstand tegen vervuiling. Het tapijt is waterbestendig en vuilafstotend. Het hoeft niet gereinigd of gewassen te worden. Stofzuigen is voldoende. De planken zijn mooi bekleed en zien er stevig en robuust uit.
  • (Vet)vlekken kunnen gemakkelijk verwijder worden. Het is mogelijk om de krabpaal te wassen. Na het opdrogen is er geen (kleur) verschil van het tapijt. Het tapijt/de tapijtvezel vervilt niet. 

Corduroy – ribfluweel

  • Gemaakt in Duitsland
  • Wordt gebruikt in de meubel industrie voor banken en stoelen
  • Voordelen
  • zeer hoge slijtvastheid
  • gemakkelijk af te nemen en te stofzuigen.
  • wasbaar in de machine op 40 graden
  • redelijk bestand tegen mechanische belasting / krabben van katten - aanzienlijk sterker dan pluche, maar lager dan het tapijt.